Mat og helse


Læreplanen i faget mat og helse åpner for at man kan høste av naturens ressurser og lage mat ute i naturen. Turtradisjonene i Norge innebærer også matlaging ute, men menyen begrenses ofte til grillpølse, sjokolade og appelsin.

Kokkekurs
Kokkekurs
© Kristin Oftedal Vinje fra DNT

Det er viktig at elevene lærer å lage sunn og god mat også når de er på tur. God planlegging på forhånd gjør matlagingen ute enklere. Kanskje noe av grønnsakene kan kuttes opp på forhånd? Elevene bør delta i forarbeidet så langt det er praktisk mulig.

Hvis man skal koke noe i en stor kjele over bål, så må bålet være stort nok til at det begynner å koke i tide. Kanskje flere kasseroller på stormkjøkken kan være et alternativ? Dette må ansvarlig lærer planlegge i god tid på forhånd. Utstyr bør sjekkes og hentes frem senest dagen før.

Hovedområdene Mat og livsstil og Mat og kultur er begge aktuelle for matlaging ute.

Oppdatert: 23.10.2012

Kontakt