Matlaging ute


Å tilberede og spise lunsjen ute gir gode opplevelser for alle. Maten må være lett å lage, holdbar og ikke veie alt for mye. Elevene lærer å lage god, sunn og mettende turmat, samt å høste og tilberede det som er spiselig i naturen. På denne siden vil du få noen tips til matlaging ute.

Luster - frukt
Luster - frukt
© Kristin Oftedal Vinje, DNT

Det er ikke mye utstyr som trengs for å lage et godt måltid ute. God planlegging på forhånd er viktig. Husk å avtale med grunneier om bruk av området, og respekter eventuelle bålforbud. Hvis man ikke har mulighet for å lage bål, fins andre alternativer (f.eks stormkjøkken). Underveis til rasteplassen kan for eksempel bær og urter høstes til bruk i matlagingen.

De samme rådene som gjelder ellers for måltider i barnehage og skole bør følges. Tips til rutiner for planlegging og gjennomføring av måltider ute:

  1. Lag en huskeliste for utstyr, mat og drikke som skal tas med på turen.
  2. Gjør mest mulig klart på forhånd, kutt opp frukt og grønnsaker og oppbevar dette i en tett plastboks eller -pose.
  3. Vær kreativ i valg av matrett. Det trenger ikke å være pølse.
  4. Vær konkrete til foreldre om turmat. Barna kan ta med en grønnsak hver hvis det skal lages grønnsaksuppe på turen.
  5. Varm drikke på kalde dager er godt, som kakao, saft eller suppe.
  6. Vann er godt på varme dager. Ta med rikelig hvis det ikke er mulig å fylle opp flaskene underveis. Kaldt vann kan fylles på termoser, eller vannflaskene kan ligge ei lita stund i fryseren før turen begynner.
  7. Dersom barna trenger litt påfyll underveis, kan knekkebrød, nøtter, mandler eller oppskåret frukt og grønnsaker brukes.

(Kilde: Helsedirektoratet.no)

Oppdatert: 23.10.2012

Kontakt